Mustard-Architects-for-Houzz-ea45b

PECKHAM PERIOD PROPERTY GETS LOFT-STYLE EXTENSION

This period property in Peckham embraces industrial style and exposed materials with a new, light-filled, open-plan layout that lends it the feel of a modern Manhattan loft-conversion. Take the Houzz tour…

Words: Lara Sargent, Houzz Contributor
This article was first published on Houzz

Room at a Glance

Who lives here A young family
Location Peckham, south London
Size Kitchen-diner is approximately 30 sq m; part of a Victorian house with 3 bedrooms and 2 bathrooms
Architect John Norman of Mustard Architects
Builder Gebouw Design & Build
Photography Tim Crocker

When the owners of this traditional Victorian terrace in Peckham, south London, moved in, they had ambitious plans for it.

Norman opted for exposed ductwork because it enhances the industrial vibe of the space. ‘We used off-the-shelf rigid metal ductwork, which the contractor installed on site,’ he says.

‘Cooking was another important aspect for our clients and we helped them look through various cooker options before they settled on a Falcon range and hood.’

Photo by Mustard Architects

Discover contemporary dining room design inspiration Rooflight, Lonsdale

A glazed roof was a key requirement of the clients’ brief and part of the design from the beginning. ‘We had to work closely with the builder to discuss how the new structure would integrate with the old,’ Norman explains.

The clients wanted to expose the existing floor joists above the main kitchen area to create an interesting ceiling feature.

‘We ran with the idea by using oversized, rough-cut timber rafters for the rooflight supports in the extension,’ adds Norman. ‘We could have used standard aluminium rafters, but these wouldn’t have been appropriate due to their smooth and square finish. Instead, we specified rough timbers to match the finish of the floor joists, and oversized them so they they became a strong element within the space.’

All the exposed brickwork and beams were then simply painted white. This not only kept the costs down, it also helped to achieve a textured industrial backdrop without too much fuss. ‘The paint worked to unify all the different materials while keeping their raw finish,’ the architect adds.

Photo by Mustard Architects

Browse contemporary kitchen photos

 

Photo by Mustard Architects

Discover contemporary home design design ideas

 

The openings between each room were widened and kept free of any doors to allow as much light as possible to filter through. It strikes a balance between modern, open-plan living and traditional, individual rooms.

‘The house has a fairly straightforward, open layout on the ground floor,’ says Norman. ‘We created a procession of spaces, from the front living room through to the rear living room [in the middle of the house] into the kitchen-diner and out into the garden.

Photo by Mustard Architects

Browse contemporary home design ideas Paint, Colour Makes People Happy

The front living room has a simple edit of furniture. ‘We closed off direct access to the front living room from the hallway to make it an end destination, accessed from the middle of the house, and to improve the furniture layout,’ says Norman.

The existing floorboards were sanded back and stained, and now echo the stained cabinetry in the kitchen.

Photo by Mustard Architects

Browse contemporary home design photos Crittall doors and window, Metwin

The rear doors and windows were previously white uPVC double-glazed units and a long way from what the clients desired. They were replaced with low-profile, Crittall steel frames in keeping with the industrial feel of the rest of the space.

Photo by Mustard Architects

Browse contemporary exterior photos External paving, Mandarin Stone

The back of the house merges traditional architecture with the industrial-style, low-profile glazing bars.

Most Read