Quantcast

TOM DIXON ILLUMINATES TELEVISION CENTRE FOR CHRISTMAS

Celebrated designer Tom Dixon has illuminated the iconic Television Centre in west London with a festive light installation

Tom Dixon, the internationally acclaimed British designer, was commissioned to design a spectacular suspended light installation at Television Centre’s welcome lane, which was once the gateway for every visitor to the BBC in White City.

Suspended between a pathway of bare-branched trees, the 11 strings of lights – complete with 160 geodesic brass pendants – were switched on on Thursday 1 December 2016, adding a festive sparkle to the newly landscaped area off Wood Lane. A series of food trucks will also take residence from 5 December, offering a destination for visitors to the area and the local community.

Tom Dixon, who was born and raised in west London, close to Television Centre, has designed each pendant using intricately etched and patterned razor-thin brass sheets. The structures belong to his iconic Etch family of designs, which cast a complex web of shadows when illuminated.

‘We are thrilled that one of the UK’s finest industrial designers, and one of our close neighbours, is to enliven our welcome lane with this striking light installation,’ says Alistair Shaw, Managing Director of Television Centre.

‘We hope that the public enjoy the work, truly a beacon for White City and one of the first symbols of the positive change that Television Centre’s opening up will bring to the area.’

Television Centre is set to deliver 950 new homes to the area, and welcome lane is now accessible to the public for the first time following re-landscaping by AHMM and Gillespies.

Tom Dixon was commissioned by White Noise, a live research project about urban change based in White City, and Stanhope to conceptualise and complete the installation.


 

Like what you see?

Sign up to The Resident newsletter for even more news, views and things to do in London, delivered direct to your inbox once a week